субота, 12 жовтня 2013 р.

Формули в LibreOffice

     Для практичної роботи з курсу "Структури даних та аналіз алгоритмів" потрібно було здати електронний файл в форматі PDF. В тексті потрібно було використовувати формули та представити графічно дерева даних (trees, arbres). Можна було це все написати вручну, відсканувати, експортувати зображення в PDF і відправити на перевірку. Але я вирішив зробити це в офісному безкоштовному пакеті  LibreOffice. Заодно поюзаю його в більш інтенсивному режимі. Бо зазвичай використовую програму тільки для набору тексту, а коли потрібно зробити щось специфічне, то в голову приходять слова "а в Word'і все було так просто...". Але всі біди від ліні.

     Дерева створив використавши інструменти для креслення з панелі Drawing, яку можна відобразити командою View / Toolbars / Drawing. В результаті вийшло ось таке:

    

     Всі вузли і ребра малював вручну. Для тексту також використовував інтсремент Text з цієї ж панелі. Потім все разом згрупував (команда Group з контекстного меню малюнка; попередньо потрібно виділити декілька об'єктів, тримаючи затиснутим Shift), щоб раптом не розсипалось. 

     Коли все було готове, випадково дізнався, що виявляється в   LibreOffice є спеціальна утиліта LibreOffice Draw, яка дозволяє робити графи в більш автоматичному режимі:



     Але моє дерево вже було намальоване і переробляти не було бажання.

     Для створення формул в офісному пакеті є редактор  LibreOffice Math, який можна або запустити як окрему програму, потім там створити, скопіювати і вставити формулу в редактор тексту, чи в таблицю Calc, або викликати безпосередньо з текстового редактору командою меню Insert /  Object  / Formula.


     Щоб налаштувати формат шрифту формули, потрібно це робити в меню  редактора Math (група меню Format), коли він активний, тому що потім в стандартній оболонці  LibreOffice Writer зробити це буде неможливо.

     В результаті вийшло досить непогано:




     Останнє - роботу потрібно відправити в форматі PDF. В  LibreOffice Writer для цього є вже вбудована функція, не потрібно встановлювати сторонніх програм. Достатньо в головному меню вибрати команду File  / Export as PDF...

Немає коментарів:

Дописати коментар