субота, 23 травня 2015 р.

Java Web-розробка в Eclipse

     Щоб створювати Java веб-додатки в Eclipse потрібно з офіційного сайту Eclipse встановити оболонку розробника Eclipse IDE for Java EE Developers (її ще називають Eclipse Web Tool Platform, WTP).



     Або якщо у вас вже була встановлена базова IDE Eclipse для розробки програм з використанням Java SE, то можна її розширити до потрібного функціоналу. Для цього виконуєте команду меню Help / Install New Software...


    В полі Work with обираєте свою версію Екліпса, а в списку Name оберіть Web, XML, Java EE and OSGI Entreprise Development:


     Чекаєте, поки пройде процес завнтаження, потім Екліпс попроситься перезавантажитись. Готово.

     Одним з найбільш популярних серверів, який використовується для розгортання  Java веб-додатків є Tomcat. Його також потрібно встановити на ваш комп'ютер. Найпростіше зробити це можна із середовища Eclipse. Для цього з головного меню обираєте : WindowPreferencesServerRuntime Environments:


     Справа вгорі натискаєте кнопку Add... :


     Зі списку Apache обираєте потрібну версію. Наприклад, найбільш нову, Apache Tomcat 7.0. Внизу ставите галочку навпроти Create a new local server та натискаєте кнопку Next.


     В полі Tomcat installation directory, з допомогою кнопки Browse..., вказуєте папку, куди ви хочете встановити Tomcat. Натискаєте кнопку Download and Install... Зверніть в цей час увагу на статус прогресу в нижньому правому куті програми:


     Він буде вказувати, коли закінчиться процес завантаження. Тому що, коли натискаєш на кнопку Download and Install..., нічого не відбувається, а вгорі ви бачите повідомлення з помилкою Unknown version of Tomcat was specified. Складається враження, що щось іде не так, але насправді потрібно просто почекати.

     Після закінчення завантаження серверу Tomcat, кнопка Finish стане активною і ви зможете її натиснути.


     В списку доступних серверів у вас з'явиться щойно встановлений Tomcat.

     Керувати сервером можна також безпосередньо з IDE. Для цього потрібно відобразити панель  Servers. Для цього є команда меню Window - Show View - Other...


     І потім із групи Server обираємо Servers:


     Панель з'явиться внизу вікна:


     Справа вгорі ви побачите зелену кнопку для запуску сервера, та червону - для його зупинки. Якщо два рази клікнути по імені сервера (або вибрати команду Open із контекстного меню), то відкриється вікно із налаштуваннями сервера. З того ж контекстного меню можна виконати деякі команди над сервером.


     Підсумовуючи, нами було зроблено:
- встановлено IDE для веб розробки;
- встановлено всі необхідні компоненти для веб-розробки (J2EE, додаткові фреймворки);
- встановлено сервер Tomcat.

1 коментар:

  1. Не лінуйся!
    Тепер треба туторіал по написанню Сервлетів, компіляція і деплоймент на той сервер.
    Дякую :)

    ВідповістиВидалити